Wokół nas jest wiele jadalnych roślin, które oddziałują pozytywnie na organizm człowieka. W okresie jesienno-zimowym warto zwrócić uwagę na te, które wspierają układ immunologiczny. W sklepach zielarskich dostępne są w formie herbat, suplementów diety lub soków i naturalnych syropów. Zobacz, jakie zioła poprawiają odporność.
Nawłoć
Nawłoć nazywana jest też mimozą. Jesień to najlepszy czas na zbiory jej kwiatostanów, które można następnie przerobić na syrop lub susz do zaparzania naparów. Nawłoć poprawia odporność, ponieważ jest źródłem kwasów organicznych, flawonoidów, garbników i olejków eterycznych. Dzięki temu ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, a także wspierające naturalną mikroflorę jelit (która stanowi ważny element układu immunologicznego).
Jeżówka purpurowa
Roślina ta aktywnie wspiera układ odpornościowy, ponieważ stymuluje fagocytozę, czyli biologiczny proces, podczas którego komórki pochłaniają patogeny. To pierwsza linia obrony organizmu przed drobnoustrojami. Zaliczana jest do odporności wrodzonej. Warto wspomnieć także, że dzięki fagocytozie tkanki mogą się regenerować.
Czarny bez
Kwiaty czarnego bzu wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Zwiększają produkcję cytokin. Są to bardzo ważne białka, które pobudzają komórki odpornościowe do działania. Ponadto w licznych badaniach udowodniono, że czarny bez ma działanie przeciwzapalne oraz wzmacniające. Jest on także bardzo cennym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C.
Dzika róża
Jej owoce są znane z wysokiej zawartości witaminy C. Zawierają jej nawet 40 razy więcej niż cytryna. Obecne są w nich także kwasy organiczne, olejki eteryczne i garbniki. Dzięki nim dzika róża ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Można korzystać z niej nie tylko w celu wzmocnienia odporności, ale także po to, by łagodzić objawy infekcji.
Malina – owoce i liście
Pozytywny wpływ na odporność mają substancje zawarte zarówno w owocach malin, jak i w ich liściach (można z nich przygotować napar). Szczególnie ważną rolę odgrywają w już toczących się infekcjach. Maliny działają napotnie, przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Ich spożywanie może przyczynić się do złagodzenia objawów, a nawet do skrócenia czasu trwania choroby.
Acerola
Jest to cenne źródło substancji, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować. Jedna acerola zawiera dużą dawkę witaminy C – tyle samo, co nawet kilogram cytrusów. Roślina ta wspiera układ odpornościowy poprzez eliminację wolnych rodników, poprawę kondycji naczyń krwionośnych i pobudzanie produkcji przeciwciał.
Szałwia lekarska
Szałwia lekarska również wspiera odporność organizmu. Jest ona cennym źródłem witaminy C – ważnego antyoksydantu, chroniącego komórki przed uszkodzeniami i uszczelniającego naczynia krwionośne. Ponadto może być wykorzystywana w terapii infekcji, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Szałwię często wykorzystuje się do płukania jamy ustnej i gardła.
Materiał partnera