Mówiąc o pięknej i promiennej cerze, skupiamy się często na najskuteczniejszych zabiegach kosmetycznych. Ale oprócz nich, możemy wspomóc klientki (i klientów) wiedzą na temat codziennej pielęgnacji. Jednym z jej składników jest odpowiednia dieta, włączenie określonych produktów, bądź też wyeliminowanie innych. Zwłaszcza w przypadku cer problematycznych: naczynkowych, czy trądzikowych. Jaka jest więc dieta piękna?
Zasady ogólne
Aby cieszyć się piękną i zdrową cerą, należy przede wszystkim ograniczyć żywność wysokoprzetworzoną (np. dania błyskawiczne), fast-foody i tłuszcze trans. Na stan skóry niekorzystnie wpływa też nadmiar alkoholu, czy dym nikotynowy. Zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety błonnik, który „wymiata” zanieczyszczenia z organizmu oraz ułatwia przemianę materii. Błonnik znajduje się w produktach nieoczyszczonych, razowym chlebie, razowym makaronie oraz w otrębach. Kolejnym uniwersalnym składnikiem jest kwas foliowy, niesłusznie kojarzony wyłącznie z suplementacją dla kobiet spodziewających się dziecka. Tymczasem kwas foliowy stymuluje odnowę komórkową, bierze udział w procesach regeneracyjnych, czy przeciwdziała fotostarzeniu. Znajdziemy go w szpinaku, pietruszce, awokado, wątróbce, żółtku jaj. Warto też zwrócić uwagę na popularne obecnie temat źródeł antyoksydantów w diecie. Przeciwdziałają one, min. przedwczesnemu starzeniu się skóry. Znajdziemy je w brokułach, natce pietruszki, owocach cytrusowych, aronii, jeżynach, jagodach, w rybach, miodzie, zielonej herbacie, a także w jagodach Goji, nazywanych superowocem XI wieku.
Nie do przecenienia jest też działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które uczestniczą w odbudowie komórek, wpływają korzystnie na elastyczność i nawilżenie skóry oraz jej ładny koloryt. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w oleju z wiesiołka, oleju lnianym, rybach, brokułach czy migdałach.
Co jeść (a czego nie) przy problemach skórnych?
Cery naczynkowe – ostre przyprawy, słodycze, mocna herbata, kawa oraz alkohol będą wpływały na zaostrzenie objawów. W tym przypadku dieta powinna zostać oparta na produktach bogatych w witaminę C, K oraz witaminę PP, które będą wzmacniały ścianki naczyń oraz poprawiały krążenie. Dodatkowo witamina C ma działanie rozjaśniające, a więc doskonale sprawdzi się przy przebarwieniach. Jest również niezbędna przy produkcji kolagenu, dzięki któremu skóra jest jędrna i sprężysta. Znajdziemy ją w owocach cytrusowych, jabłkach, szpinaku, czarnej porzeczce, papryce, cukinii, pomidorach, mięsie wieprzowym i wołowym.
Cera trądzikowa – zaleca się spożywanie produktów bogatych w cynk i selen, witaminę B, które będą przyspieszały gojenie, niwelowały zaczerwienienie oraz działały przeciwłojotokowo. Bogactwo wymienionych składników zawierają: pszenica, chude mięso i ryby, pestki słonecznika i dyni, grzyby, jajka. Korzystne w przypadku leczenia trądziku są także zdrowe tłuszcze nienasycone. Niewskazane natomiast są: cukier, tłuszcze trans, żywność przetworzona, białe pieczywo.
Wzbogacając dietę w beta-karoteny przez spożywanie marchewki, szpinaku, dyni, koperku, pomidorów, brzoskwiń, czy moreli zapewniamy sobie zdrowy wygląd skóry, przedłużamy opaleniznę. Dodatkowo też wzbogacając dietę o te składniki, spowalniamy procesy starzenia. W ten sposób działa też witamina E, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Szukać jej należy w kiełkach pszenicy, orzechach, jajach, olejach roślinnych, awokado, papryce.
Sposób w jaki się odżywiamy ma ogromny wpływ na to jak wyglądamy i jak się czujemy. Nasz organizm potrzebuje różnorodnych składników i dlatego właśnie powinniśmy zadbać o to, aby nasz dieta była odpowiednio zbilansowana. Jedną z najważniejszych rzeczy, na którą należy zwrócić uwagę jest odpowiednia ilość wypijanej wody.
Wypijając około 1,5l wody dziennie oczyszczamy organizm z toksyn, poprawiamy nawilżenie skóry, a co za tym idzie, przedłużamy naszą młodość.
Klaudia Tobiś
Bibliografia:
Maria Noszczyk: Kosmetologia pielęgnacyjne i lekarska,
Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2013, wyd.1